Prawdziwe espresso jak zrobić

Espresso

Jak zrobić dobre espresso, jak powinno wyglądać dobre espresso ?

Espresso to metoda parzenia kawy polegająca na przepuszczeniu ok. 25-30 ml wody przez zmieloną i ubita kawę. Podczas całego procesu woda powinna mieć stałą temperaturę oraz ciśnienie. W efekcie otrzymujemy skoncentrowany napar z aromatyczną pianką zwaną crema. Aby poprawnie przygotować espresso nie wystarczy nam jedynie dobra jakościowo kawa. Niezbędny jest również odpowiedni sprzęt (ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia kawy, akcesoria baristyczne) oraz podstawowa wiedza na temat procesu parzenia kawy. Dobra kawa to podstawa: świeżo zmielona, odpowiednio przechowywana, naturalna – bez sztucznych aromatów. Pomimo, iż wybór kawy jest kwestią gustu, należy pamiętać aby wybierać produkt wysokiej jakości ze starannie wyselekcjonowanymi ziarnami. Jednym zasmakują bardziej wyraziste w smaku ziarna Robusty, inni preferują delikatniejszy aromat Arabiki. Należy także pamiętać, iż każda mieszanka zupełnie inaczej smakuje w kawach mlecznych. Wbrew powszechnie panującej opinii espresso nie jest mocną kawą. Zawiera mniej kofeiny niż kawa czarna, gdyż kofeina wydziela się właśnie podczas kontaktu kawy z wodą. Wspomniane powyżej rodzaje ziaren, Arabika i Robusta, także różnią się zawartości kofeiny, na korzyść tych drugich.
Na koniec praktyczna wskazówka dla wszystkich kawoszy: zamawiając espresso w kawiarni pamiętajcie, że na kawę z ekspresu nie mówi się „ekspreso” :)

espresso

espresso